Wall Pilates voor beginners. De 5 fabeltjes die je tegen hielden! (2024)

De 5 fabeltjes rond Pilates.

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Home » Blog » Wall Pilates voor beginners
Wall Pilates voor beginners. De 5 fabeltjes die je tegen hielden! (2)

Zit je regelmatig op sociale media dan heb je het zeker al zien voorbijkomen. De workout met een lage impact waar iedereen momenteel dol op is. Wall Pilates ook voor beginners! Het is goed voor je diepere spieren te trainen en perfect om te doen om van je bevalling te herstellen. Pilates werd namelijk ontdekt in de Eerste Wereldoorlog door John Pilates en werd gebruikt om gewonde soldaten te helpen revalideren. In deze variant van pilates heb je geen dure benodigdheden of overvolle groepslessen nodig. Je hebt enkel je muur nodig en een mat! Je kan dit dus perfect van thuis uit doen en het is het niet duur voor je portemonnee.

Wat is Wall Pilates?

Het is een spierversterkende techniek die uit de Verenigde Staten komt. Het is gemakkelijk te beoefenen, dit verklaart waarschijnlijk zijn populariteit. Als je kijkt naar pilates wordt er gebruik gemaakt van een bal, band of reformer-machine. In Wall Pilates gooi je deze allemaal over boord door een muur als je steun te gebruiken en zo de oefeningen uit te voeren. Wall Pilates is dus een variant van mat Pilates waarbij je een of meer lichaamsdelen (voornamelijk je voeten) tegen een muur drukt terwijl je bewegingen uitvoert zoals de honderd, wall squats of plank. De muur is perfect om weerstand te bieden maar ook balans en stabiliteit. Je core en bilspieren zullen de zwaarste impact krijgen in je sessies maar met staande oefeningen die gericht zijn op je armen en borst (denk aan: muur push-ups en planken), zal je bovenlichaam niet vergeten worden tijdens je sessies. Als je de discipline hebt om dit op regelmatige basis te blijven doen, zal je je in no-time sterker gaan voelen. Maar ook je lichaam zal er meer afgetraind uit zien.

Hoe beoefen je Wall Pilates?

Trek je mooiste en comfortabelste work-out outfit aan, neem je mat erbij en maak de muur vrij die je zal gebruiken. Zo ben je klaar om te starten. Je kan kiezen om oefeningen te doen in staande positie of in liggende positie. Als je oefeningen gaat doen in de staande positie zal je wervelkolom, armen en borst het gewenste effect krijgen. Doe je oefeningen in de liggende positie dan zal je buik, benen, dijen en billen het gewenste effect krijgen.

Enkele leuke oefeningen:

  1. De plank tegen de muur. Deze zal je schouders, rugspieren en buikspieren trainen.
  2. De klassieke push-up positie. Je doet deze met samengetrokken buikspieren tegen de muur. Je drukt je tegen de muur aan, alsof je hem weg wilt duwen.
  3. De brug. Deze doe je in rugligging tegen de muur en is goed om je buikspieren, billen en dijen te gaan trainen.

Zo zijn er een grote variatie aan oefeningen die elk hun eigen doelgroep hebben. Voor oefeningen en voorbeelden hiervan kan je steeds naar YouTube gaan voor een leuke workout te zoeken. Zo kan je ook gemakkelijk op zoek gaan naar eenvoudige oefeningen als je nog maar een beginner bent. Hieronder vind je alvast een link naar een Wall Pilates voor beginners workout.

De oefeningen zijn het meest doeltreffend wanneer je deze langzaam en gecontroleerd uitvoert. Aan de hand van de YouTube video’s of via lessen kan je de juiste houdingen aanleren voor het beste resultaat. Je kan er zelf voor kiezen om Wall Pilates te gaan beoefenen als je hoofdactiviteit maar is ook perfect geschikt als een opwarm sessie voor het beoefenen van een andere sport. Door het beoefenen van Wall Pilates alleen zal je wel geen gewicht gaan verliezen. Heb je dus als doel om gewicht te gaan verliezen dan combineer je deze het beste met de klassieke Pilates om er het meeste voordeel uit te halen.

Wat zijn de voordelen van Wall Pilates?

  • De ideale sport om te beoefenen na een ongeval, ziekte of bevalling.
  • Je figuur zal er beter en slanker uit zien.
  • Het zal je helpen een goede houding aan te nemen.
  • Het is gemakkelijk om de oefeningen aan te leren.
  • Een laag risico op blessuren door de steun van de muur.
  • Verhoogde concentratie en uithoudingsvermogen.
  • Geweldige manier om stress te verlagen.
  • Het verstevigt de billen en buikspieren.
  • Het is een rustige activiteit.
  • Het is een activiteit die je op elke leeftijd en niveau kan beoefenen.

Wat zal Wall Pilates met je lichaam gaan doen?

Wall Pilates werkt niet alleen in op je oppervlakkige spieren maar voornamelijk op je dieperliggende spieren. Dit is juist wat het zo effectief maakt. Je gebruikt je core maar ook je spieren in je boven- en onderlichaam. Je hele lichaam wordt dus getraind! Hierdoor zal je sterker worden maar ook een slanker en strak gevormd lichaam krijgen. Maar daar blijft het niet bij! Je zal ook je flexibiliteit en balans gaan verbeteren.

De beste resultaten behalen.

Wanneer zal je resultaten beginnen zien bij het beoefenen van Wall Pilates? Na één sessie kan je je al energieker gaan voelen. Dit zal al een geweldig gevoel geven want dit is wat we het meeste zullen nodig hebben in ons drukke leven. Na 10 sessie kan je je al beter in je vel gaan voelen. Je zal er al zichtbaar beter gaan uit zien na 20 sessies en na 30 sessies verkrijg je een heel nieuw lichaam. Je zal je goed voelen en er strakker gaan uit zien. Dit is een reden om het te blijven doen. Begin met een lage intensiteit en bouw langzaamaan op. Ga ervoor om dit 2 maal per week te doen om zo je spieren aan te sterken. Wanneer je aan je Wall Pilates routine gewend bent kan je het meer dan 2 maal per week gaan doen of de intensiteit gaan verhogen.

Wat is het verschil tussen pilates en Yoga?

Zowel Pilates als Yoga zorgen voor een betere houding. Beide zorgen ook voor meer flexibiliteit en maken ze je sterker, maar dat wil niet zeggen dat ze hetzelfde zijn. Yoga wordt meer gezien als een lifestyle dan een sport. Je hebt bij Yoga een geestelijke betrokkenheid die een grote rol speelt. De posities zijn iets moeilijker om aan te nemen en vereisen wat meer flexibiliteit waardoor je al wat meer zal moeten experimenteren bij welke posities jij je comfortabel en prettig voelt. Dit is namelijk niet hetzelfde voor iedereen en zal iedereen dus anders moeten aanpakken. Bij Pilates is flexibiliteit net iets minder belangrijk en een stuk meer gestructureerd. Het gaat ook meer om de verbetering van je lichaam en bij Yoga om je geestelijke gezondheid. Om een gevoel van Zen.

De fabeltjes rondom (Wall) Pilates.

Pilates is alleen voor vrouwen

Vele mannen zullen niet aan pilates doen omdat er geen zware gewichten aan te pas komen. Hierdoor slaan ze het maar over. Dit omdat ze het nog nooit geprobeerd hebben. Als je jezelf hierin uitdaagt kan het best een pittige workout zijn die je de volgende dag een flinke dosis aan spierpijn kan geven.

Pilates is enkel voor je buikspieren.

Je buikspieren zullen inderdaad flink gaan versteviging maar dat is niet het enige. De vele verschillende oefeningen die je kan doen kunnen al snel voor een full-body workout zorgen. Door de juiste oefeningen te doen train je je armen, buik, rug, dijen, billen en je benen. Je kan de oefeningen zelfs verwerken in een cardio training.

Pilates is makkelijk. Het enige wat je doet is stretchen op een mat.

Het is waar dat je enkel een Yoga mat nodig hebt en dat er veel oefeningen zijn die je liggend doet. Echter is het niet te onderschatten. Je traint namelijk die kleinere, diepere en stabiliserende spieren. Deze worden vaak overgeslagen en dat zal je al snel gaan voelen.

Je zal snel gewicht verliezen met Pilates.

Ondanks de vele voordelen van pilates is vele kilo’s aan gewicht verliezen er geen van. Zeker al niet op korte tijd. Door een langere tijd Pilates te doen zal je er wel strakker gaan uit zien. Afvallen zal je uiteindelijk ook doen maar hiervoor doe je best een combinatie van cardio- en krachttraining. Dit zal effectiever zijn dan enkel Pilates.

Je kan alleen Pilates doen als je lenig bent.

Er wordt vaak gedacht dat je jezelf in acrobatische posities moet kunnen wringen. Dit omdat ze pilates te vaak vergelijken met Yoga. Het is dus helemaal niet waar. Het maakt niet uit of je een professionele turnster bent of een beginner. Het is juist een van de voordelen dat iedereen het kan. Ook al geraak je nog niet met je handen tot aan je tenen, er zal een moment komen waarop je het plots wel kan!

Wall Pilates voor beginners: begin vandaag nodig!

Na het in huis halen van een leuke outfit om in te trainen en een leuke zachte Yoga mat kan je meteen aan de slag. Plan alvast 2 momenten per week uit om mee te starten. Met zoveel voordelen is er niets wat je nog tegen houdt. Ongeacht welk lichaamstype je hebt of de flexibiliteit die je nog ontbreekt, het is geschikt voor iedereen. Wall Pilates voor beginners is een echte aanrader. Dus begin vandaag nog en heb binnen enkele weken al een mooi resultaat!

Ari

Ik ben een alleenstaande mama die weet wat het is om je eigen op de laatste plaats te zetten en die het soms moeilijk heeft voor zichzelf te kiezen. Ik heb deze website opgestart om zoveel mogelijk mama’s in gelijkaardige situaties te kunnen helpen. Op mamaswelzijn.be vindt je alles terug wat onder zelfzorg kan vallen.

Bekijk alle berichten van Ari

Geef een reactie

Wall Pilates voor beginners. De 5 fabeltjes die je tegen hielden! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gov. Deandrea McKenzie

Last Updated:

Views: 5552

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gov. Deandrea McKenzie

Birthday: 2001-01-17

Address: Suite 769 2454 Marsha Coves, Debbieton, MS 95002

Phone: +813077629322

Job: Real-Estate Executive

Hobby: Archery, Metal detecting, Kitesurfing, Genealogy, Kitesurfing, Calligraphy, Roller skating

Introduction: My name is Gov. Deandrea McKenzie, I am a spotless, clean, glamorous, sparkling, adventurous, nice, brainy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.