Kikärtsbiffar med halloumi och ramslök (2024)

Recept

SommarmatVardagsmatVårmat Grillat KöttfrittVegetariskt (lakto-ovo) Vegetariska biffar, falafel och fritters

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Kikärtsbiffar med halloumi och ramslök (2)

Köttfritt till middag

Jag har alltid sett mig själv som en köttälskare. Jag är det än idag och kan med säkerhet säga att jag aldrig kommer slu*ta äta kött. Om jag inte tvingas till det förstås. På senare tid har jag också fått upp ögonen för det vegetariska, eller vad vi kan kalla det köttfria köket. Det känns fräscht och är utmanande att dyka in i eftersom det är ett nytt sätt att tänka när man lagar mat.

Vad som är vegetariskt twistar de lärde om. En del påstår att vegetariskt är när man inte äter något animaliskt över huvudtaget. Det vill säga varken mejeri (lakto-vegetariskt) eller ägg (ovo-vegetariskt). Andra är lite mer svävande i sitt resonemang, medan andra påstår att det är när man är vegan som man inte äter något animaliskt.

Veganer och vegetarianer

Kikärtsbiffar med halloumi och ramslök (3)Jag har dock fått det förklarat för mig att vegetariskt är helt oanimaliskt, det vill säga utan ägg och mejeri, medan veganskt, förutom detta, innebär att man också har en helt ickeanimalisk livsstil. Man använder alltså inte kläder eller föremål i sin vardag som kommer från djur – exempelvis skor av skinn. Många viner klaras också med ägg vilket gör att veganer tittar i hyllan efter veganvin. En del går så långt att de inte äter honung eller svampar. Jag har pratat med både renodlade veganer och vegetarianer och alla säger olika. Det verkar alltså vara lite som de bestämmer sig för att göra. Jag håller mig till resonemanget ovan;vegetariskt är utan animaliskt i maten, och veganskt är inget animaliskt alls.

När jag äter vegetariskt äter jag i alla fall vad som i folkmun kallas för ovo-vegetariskt och lakto-vegetariskt. Det innebär att jag använder mejeri och ägg i maten. Jag älskar verkligen ägg och creme fraiche och äter det ofta. Jag dricker också alltid mjölk till maten på vardagarna.

Bästa biffarna gör man med ägg

Efter massor av experimenterande med vegetariska biffar, tycker jag också att att de blir som allra bäst, mest hållbara och saftigast när man håller ihop dem med ägg. Punkt! Dessutom innehåller vätskan från bönorna som många använder i sina veganbiffar de gifter som bönorna använder för att skydda sig från ohyra. Dessa går under namnen lektiner och fytinsyra och fälls ut i vattnet när man blötlägger och när man kokar bönorna. Smaken är således som baken när man vill göra sina biffar och detta lägger jag mig inte i. Dock är dessa fantastiskt goda kikärtsbiffar med halloumi och ramslök gjorda med ägg och med majsstärkelse som är glutenfritt.

Servera förslagsvis kikärtsbiffarna med en maffig sallad med majs, tomat, gurka och majs. Eller varför inte en potatissallad? Till biffarna passar också en snabbfixad dillcreme bra.

»Här hittar du fler köttfria biffar

Kikärtsbiffar med halloumi och ramslök

8 biffar

Kikärtsbiffar med halloumi och ramslök (4)

250g halloumi
2 tetror kikärtor (á 380-400g)
3 små ägg
0,5 dl majsstärkelse
10 ramslöksblad
salt, peppar

1. Kör halloumin till en grynig massa i en mixer. Häll över i en stor skål.

2. Skölj kikärtorna och ha ner dem i en mixer tillsammans med ägg och majsstärkelse. Kör till en smet och ös ner i bunken med halloumin.

3. Strimla ramslöken och ha ner i bunken. Salta och peppra. Blanda allt och forma till åtta biffar (Hur lösa biffarna blir påverkas av hur mycket vatten. kikärtorna innehåller och hur hårt man mixar ner dem. Blir biffarna för lösa kan man röra i mer majsstärkelse – testa med att steka en biff för att se hur konsistensen blir).

4. Stek biffarna i smör. Ska du grilla dem försteker du dem lätt på båda sidor i en stekpanna (stek dem alltså inte helt klara). Lägg biffarna i kylen och grilla dem sedan direkt på grillgallret. Pensla under grillningen med olja på båda sidor. Biffarna kan också grillas helt på grillen, då bör man dock använda ett grillnät av silikon.


Kikärtsbiffar med halloumi och ramslök (5)

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

By Madeleine Landley

Landleys FavoriterMat som kan förberedas

ÄggHalloumiKikärtorRamslök

Laga köttfritt till middag. Dessa kikärtsbiffar med halloumi och ramslök är ovo-vegetariska, saftiga och enkla att laga.

Du kanske också gillar

View Recipe

Morots- och kikärtsbiffar med bulgursallad och örtcreme

Morots- och kikärtsbiffar med bulgursallad och örtcreme

1 röst, 5.00 i snitt (88% i betyg)

View Recipe

Grillad halloumi med couscous-sallad, mandel och ramslök

Grillad halloumi med couscous-sallad, mandel och ramslök

6 röster 4.17 i snitt (82% i betyg)

View Recipe

Veganska linsbiffar med jalapeño och ramslök

Veganska linsbiffar med jalapeño och ramslök

18 röster 3.56 i snitt (71% i betyg)

View Recipe

Baconinlindad halloumi

Baconinlindad halloumi

53 röster 3.89 i snitt (77% i betyg)

Kommentarer (9)

  • Kikärtsbiffar med halloumi och ramslök (10)

    Petra Areskoug 2022-11-15 kl. 08:29 Reply

    Gjorde dessa igår. Första vegetariska biffar jag gjort som höll ihop! Gjorde som jag läst på annat håll och stekte långsamt på lägre värme än om det varit kött i och det fungerade bra. Kokade egna ärtor och använde typ 500 g kokta bönor. Minskade mängden stärkelse till 1,5 msk eftersom jag antog att mina ärtor var mindre blöta. Hade inte ramslök så kryddade med vitlök och finhackad purjolök samt rosmarin som jag tänkte skulle passa bra ihop med halloumin. Serverade med klyftpotatis och tzatsiki.

    Superbra recept som jag kommer att göra igen. Halloumin är ett genidrag. Det ger en tuggig konsistens som brukar saknas i vegetariska biffar.

  • Kikärtsbiffar med halloumi och ramslök (11)

    Carina Roselin 2018-08-09 kl. 19:07 Reply

    Så gott! Jag blev bara lite besviken på konsistensen. Biffarna ville rasa sönder. I texten innan receptet nämner du majsstärkelse, men i receptet finns det inte med. Missat?

    • Kikärtsbiffar med halloumi och ramslök (12)

      Madeleine Landley 2018-08-10 kl. 09:24 Reply

      Men åh, du har ju helt rätt, majsstärkelsen har trillat bort ur receptet. Hmm bra att smaken blev god i alla fall ;P Jag har lagt till den förrymda majsstärkelsen nu. Ledsen att du fick en halloumi- och kikärtsröra istället…

      Mvh
      Madeleine

      • Kikärtsbiffar med halloumi och ramslök (13)

        Andreas 2022-01-11 kl. 13:07 Reply

        Hej
        Vad serverar du biffarna med?

        • Kikärtsbiffar med halloumi och ramslök (14)

          Madeleine Landley 2022-01-11 kl. 14:13 Reply

          Hej Andreas.

          Oftast en matig sallad, ris, potatis, quinoa eller couscous.

          Mvh
          Madeleine

  • Kikärtsbiffar med halloumi och ramslök (15)

    Cecilia 2018-02-11 kl. 16:27 Reply

    Vad ÄR en tetra?? Fick inte ens upp det på Google! :P

    • Kikärtsbiffar med halloumi och ramslök (16)

      Madeleine Landley 2018-02-11 kl. 16:51 Reply

      Hej Cecilia.

      Tetra är en typ av förpackning. Du kanske har har hört talas om Tetra Pak? Det är ett företag som gör sådana förpackningar, så kallade tetror. Kikar du i botten av exempelvis ditt paket med juice, mjölk, yoghurt, gräddfil eller grädde kan du se att det är en typ av tetra.

      När det kommer till kikärtor brukar de förpackas i tetra på 380-400g. Här kan du se en bild av den sorts kikärtor jag brukar använda som förpackas i tetra. Dessa kommer från från ICA, men självklart kan man använda andra märken som exempelvis Go Green – eller varför inte en konservburk med kikärtor (brukar ligga på cirka 400g total vikt, inklusive vätska) eller varför inte koka egna kikärtor av torkade?

      Prova att googla ”kikärtor tetra” så kommer du att få en bättre träff ;)
      Hoppas detta svar var till någon hjälp.

      Mvh
      Madeleine

  • Kikärtsbiffar med halloumi och ramslök (17)

    Samuelsson 2017-06-03 kl. 16:32 Reply

    Det hade underlättat mycket om antal gram på kikärtorna funnits med i receptet. Nu står där 2 tetror. En hel del vegetarianer kokar själva sina bönor. Jag googlade hur mycket en tetra innehöll men jag insåg för sent att vikten är inkl spad. Nästan bara halva vikten som är kikärtor.

    • Kikärtsbiffar med halloumi och ramslök (18)

      Madeleine Landley 2017-06-04 kl. 05:30 Reply

      Hej Nirala.

      Många icke-vegetarianer kokar också sina egna bönor ;)
      En tetra innehåller cirka 2,5-3 deciliter kikärtor.

      Mvh
      Madeleine

Lämna gärna en kommentar nedan. Har du en fråga om receptet/inlägget? Kolla först om den finns besvarad i FAQ:n. Observera att inga frågor besvaras via mail eller sociala medier –endast via bloggen.

Kikärtsbiffar med halloumi och ramslök (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 6141

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.